GLASILO PTUJSKIH ŽUPNIJ

 

SVETA KLARA ASIŠKA –

 soustanoviteljica Reda ubogih sester

Red ubogih sester sta ustanovila sveti Frančišek in sveta Klara Asiška.

 

Sveta Klara (1193/94 - 1253) se je rodila v Assisiju bogatemu plemiču Favaroneju d´Offreduccio in materi Hortulani, ki je vzgajala svoje tri hčerke v trdni veri, plemenitosti in ljubezni do ubogih. Osemnajstletna se je po Frančiškovem zgledu leta 1212 odpovedala bogastvu in svetnemu blišču ter se povsem posvetila Bogu. Kmalu so se ji pridružile mlajša sestra Neža in druge prijateljice - in pri Svetem Damjanu je nastala redovna skupnost. Klara in njene sestre so živele v strogi klavzuri in skritosti preprosto, globoko bogomiselno življenje v najvišjem uboštvu ter sestrinski ljubezni in edinosti.
Vse Klarino življenje je bilo zahvala, daritev in hvalnica Vsemogočnemu. Zvesto pokorna Božjim navdihom je v sebi utelesila izredne človeške in evangeljske vrednote v ubrani in zreli skladnosti milosti in narave. S pristno in globoko ljubeznijo do Kristusa in Njegove Matere Marije je junaško premagovala vse ovire. Modro razsodna in neomajno trdna je veselo in mirno hodila po svoji poti. Njen zgled je privabil mnogo deklet. Bila jim je dekla, mati in vzornica. Zaprta v majhen samostan je – s svojo molitvijo in žrtvijo - objemala vesoljno Cerkev.
Klara je bila prva žena v meništvu, ki je napisala svoje Vodilo in si izbojevala njegovo potrditev od papeža Inocenca IV.; potrdil ga je dva dni pred njeno smrtjo, 9.avgusta 1253.
Poleg Vodila so se nam ohranili tudi njena Oporoka, Blagoslov in pet pisem, od katerih je štiri pisala sv. Neži Praški.
Red se je hitro širil po Evropi; danes živi po vsem svetu okoli 16.000 sester klaris. Njim, pa tudi drugim, Klara še vedno žari kot čudovit vzor žene, ki presega vse čase.

 

http://franciskani-nazarje.rkc.si/images/Image0138mala.JPG

 

Zares je srečna tista,
ki se z vsemi čustvi srca
oklepa Njega,
čigar lepoto
nenehoma občudujejo
vsi blaženi zbori nebes,
čigar ljubezen prepaja s srečo
in zrenje nanj osvežuje,
čigar dobrotljivost nasičuje,
čigar sladkost napolnjuje
in spomin nanj
prijazno razsvetljuje,
ob čigar vonju vstajajo mrtvi
in blaženo zrenje vanj
neizrekljivo osrečuje
vse prebivalce
nebeškega Jeruzalema.

Sv. Klara Asiška

 

 Cerkev zelo ceni sveto Klaro in njen red. Papež Aleksander IV. je ob njeni kanonizaciji leta 1255 zapisal: "Ta luč je bila zaprta v skritosti samostanskega življenja, navzven pa je izžarevala bleščeč sijaj; zbirala se je v majhnem samostanu, navzven pa se je razširjala prostrano po vsem svetu. Ko je v popolni odmaknjenosti svoje celice lomila alabastrno posodo svojega telesa, je z dišavami svoje svetosti napolnjevala vso Cerkev.
Bila je visoko drevo, dvigajoče se k nebu, ki je na njivi Cerkve rodilo sladke sadove redovništva..., bila je sijajen svetilnik svetosti, ki se živahno blešči ob Gospodovem tabernaklju; k njegovi močni svetlobi bodo prihitele tiste, ki jih je Gospod pritegnil in še vedno prihajajo mnoge, da ob tej luči prižgejo svoje svetilke ... Kako živa je moč te luči in kako močna je svetloba tega čistega vira!" (Bula o kanonizaciji).

 

 Vir: Samostan Brezmadežne sester klaris

 

 

 

SVETI  FRANČIŠEK ASIŠKI

(1182 -  1226 )

God: 4. oktober

 

Lik asiškega Ubožca spada med najbolj mikavne v vrsti svetnikov katoliške Cerkve. Zgled njegovega življenja je še posebej dragocen danes, ko mnogi ljudje prodajajo dušo in telo bogu, ki se imenuje standard, ki pa jih ne more osrečiti. Človek je srečen, če hoče biti 'orodje miru', kakor je zapisano v lepi molitvi, ki jo pripisujejo svetemu Frančišku Asiškemu.

Rodil se je 26. septembra 1182 v Assisiju, mestu v sončni italijanski pokrajini Umbriji. Njegov oče je bil trgovec s francoskim blagom, njegova mati je bila iz južne Francije. Ko se je otrok rodil, je bil oče na potovanju, zato mu je sama izbrala ime Janez (Giovanni), oče pa ga je po vrnitvi prekrstil v Frančiška (Francesco = Francozek) in mu namenil nasledstvo v trgovskem poklicu. Kazalo je, da se bo fant kot trgovec odlično obnesel, le preveč družaben in radodaren je bil. Bil je duša vesele fantovske družbe, toda vedno zelo dostojen. Ko mu je bilo dvajset let, je zbolel in takrat se je v njegovi duši izvršila velika sprememba.

Vse, kar je imel svojega, je razdal revežem, bogato obleko pa vrnil očetu ter se umaknil v samoto. Neke noči je zaslišal klic: »Frančišek, popravi mojo cerkev, ki se podira!« Misleč, da gre za razpadajočo cerkvico sv. Damijana blizu mesta, se je takoj lotil dela. Kmalu pa je spoznal, da ga Bog kliče k obnovi Kristusove Cerkve, ki je propadala zaradi posvetnega duha, ki jo je bil zajel. Začel je hoditi okoli in oznanjati uboštvo. Preživljal se je z darovi, ki jih je priberačil. Bil je neprimerno srečnejši kot prej, ko je letal od zabave do zabave. Njegovemu zgledu so sledili številni njegovi nekdanji prijatelji. Tako je nastala prva Frančiškova družina, ki se je do leta 1221, ko je Frančišek sestavil redovna pravila, katera je potrdil papež Honorij III., pomnožila tako, da je štela že 1.200 bratov. Še prej, leta 1212, je Frančišek skupaj z asiško meščanko Klaro, ki je tudi svetnica, ustanovil žensko vejo reda: to je 'drugi red' ali klarise, ki so živele v svojih lastnih samostanih. Za poročene, ki živijo sredi sveta, pa je Frančišek leta 1221 ustanovil tako imenovani 'tretji red' – skupnost tistih, ki živijo v duhu redovnih pravil sv. Frančiška. Vse tri veje so se kmalu razmahnile po vsem krščanskem svetu.

Od številnih lepih stvari iz življenja sv. Frančiška naj omenimo to, da je za božični praznik leta 1223 v votlini samotnega kraja Greccio med polnočnico pripravil žive jaslice in od takrat je navada po cerkvah in po domovih v božičnem času postavljati jaslice. Za praznik povišanja svetega križa, 14. septembra 1224, je Frančišek dobil na rokah, nogah in prsih znamenja Kristusovih ran, ki jih je nosil do smrti. Dve leti pozneje je nevarno zbolel in na bolniški postelji zložil pesem, ki je v književnosti znana kot Sončna pesem ali Hvalnica stvarstva. Sestra Smrt, kakor jo je sam imenoval, je prišla ponj 3. oktobra 1226, ko je dopolnil 44 let.

Njegov prijatelj kardinal Hugolin, ki je postal papež Gregor IX., je 16. julija 1228 Frančiška razglasil za svetnika in določil, da se njegov god obhaja 4. oktobra. Na papeževo željo je brat Elija sezidal v Assisiju veličastno cerkev, pod katero so sv. Frančišku pripravili grob. Na grobu tega priljubljenega svetnika se že stoletja zbirajo romarji z vsega sveta.

Sveti Frančišek Asiški je nebeški zavetnik številnim Slovencem in Slovenkam, ki jim je ime Franc, France, Francelj, Franci ali Frančiška, Francka, Franka, Fanči. Tako moške kot ženske oblike so števi

Francisek asiski

 

Vir: Ognjišče

 

 

 

 

 

 

Kontakt: Monika Gojkošek (040 452 402, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.)

 Srečujemo se vsako drugo soboto od 9.00 do 10.00 ure (začetek 17. 10. 2015)

Frančiškovi otroci smo skupina otrok, ki  se srečujemo na srečanjih, kjer se pogovarjamo, ustvarjamo, igramo in preko tega spoznavamo življenje sv. Frančiška in sv. Klare.

 Vsako leto Frančiškovi otroci pripravimo Miklavževo igrico, ki jo zaigramo na župnijskem Miklavževanju. Prav tako se udeležimo duhovnih vaj Frančiškovih otrok mariborske regije v Kančevcih, sodelujemo tudi na festivalu FO in FRAMA, ki poteka vsako leto na drugi lokaciji.  V župniji se tudi pridružimo izdelovanju adventnih venčkov ter izdelovanju presmecev.

 Srečanja v veroučnem letu 2015/2016: 17.10.2015,      31.10.2015,      14.11.2015,      28.11.2015,      19.12.2015,      9.1.2016,      6.2.2016,

                                                           20.2.2016,         5.3.2016,         19.3.2016,         2.4.2016,        16.4.2016,       30.4.2016,    14.5.201

                                            28.5.2016,        19.6.2016

Lepo vabljeni, da se nam pridružite!

 

SV. FRANČIŠEK ASIŠKI, več...                                   SV. KLARA ASIŠKA, več...

          

                                                                                 

 

Nadžupnija sv. Jurij - Ptuj

Slovenski trg 10,

2250 Ptuj

Tel: +386 31 331 055

E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Stran: www.prostija-ptuj.si

Župnijska pisarna

Župnijska pisarna je odprta po vsaki sveti maši ter

- ponedeljek med 10:30 in 12:00

- petek med 16:00 in 17:00

Svete maše

PROŠTIJA

- ponedeljek, sreda in petek : ob 7.30

- nedelja 8.00, 10.00

 

Svete maše ptujskih župnij

 

KARITAS

Dežurstvo KARITAS je vsako sredo med 9:00 in 12:00

Preberi več

Contact us