GLASILO PTUJSKIH ŽUPNIJ

 Rezultat iskanja slik za oratorij ptuj

V tednu od 17. do 21. avgusta je na Ptuju potekal že 14 oratorij, ki otroke in mlade na privlačen način navdušuje za vrednote, za veselo krščansko življenje, za ustvarjalnost in pošteno vključenost v družbo. Vsak dan se nas je zbralo 220 otrok in 70 mladih animatorjev. Osrednja tema letošnjega Oratorija je bil mlad svetnik Dominik Savio, ki je živel med leti 1842 in 1857. Ta mlad fant je že zelo zgodaj spoznal smisel svojega življenja in želel postati svet. Zato je geslo letošnjega oratorija " HOČEM BITI SVET ".

Rezultat iskanja slik za dominik savio

DOMINIK SAVIO, več...

Oratorijski dan se je začel ob 8.30 uri, ko smo se zbrali na dvorišču nadžupnije sv. Jurija in skupaj prepevali pesmi. Ko smo bili vsi zbrani, smo se odpravili v Mestno gledališče Ptuj, kjer so animatorji predstavili življenje sv. Dominika Savia. Po katehezi smo se po skupinah udeležili ustvarjalnih delavnic: - ZMAJI, RISANJE S KREDAMI, TERARIJ, POSLIKAVA OBRAZA, ORIGAMI in ZAPESNICE, EKOKREATORJI, MAVRICA PLESA, LUTKOVNA DELAVNICA, ACTIVITY, MAGIČNE KROGLICE, STRAŠILA, SENZORIČNA HIŠA. Po zaključku dnevnih delavnic, smo se animatorji z otroci zbrali v cerkvi sv. Jurija in imeli zaključek dnevnega oratorija s pesmijo in duhovno mislijo duhovnika. Starši so otroke domov odpeljali ob 15.30 uri.

Drugi dan oratorija smo se po jutranjem programu in katehezi peš odpravili proti športnemu parku Spuhlja. Na poti nam ni bilo dolgčas, saj smo si pot krajšali s petjem in igranjem kitar. V športnem parku so nas pričakali skavti, ki so nas popeljali po poti preživetja. V drugi delavnici nam je Gašper Kvarti predstavil različna glasbila in nam dovolil, da jih tudi sami preizkusimo. Na tretji delavnici, ki je bila še posebaj zanimiva smo se preizkusili v hoji po vrvi. Po delavnicah so potekale nam še posebaj ljube vodne igre.

Zadnji dan oratorija smo bili v Termah Ptuj in teh par ur spuščanja po toboganih in čofotanja po vodi je prehitro minilo. Po kopanju smo se veselo odpravili proti Minoritskemu samostanu, kjer je bila slovesna sv. maša ob zaključku oratorija ptujskih župnij. Skupaj smo se zahvalili Bogu za prečudovite dni, ki smo jih preživeli skupaj. Naše druženje smo nadaljevali na župnijskem dvorišču nadžupnije sv. Jurija. Pridne mamice otrok so pripravile sladke dobrote in napitek, animatorji pa so ob zaključku prepevali in tako popestrili druženje.

Na vprašanje " Zakaj pripeljete svoje otroke na oratorij? ", so nam mamice odgovorile:

Anja: Zato,ker se tukaj otroci družijo in doživijo nekaj drugačnega.

Milena: Ker lahko otroci tukaj doživijo eno izkušnjo druženja, petja, učenja kako se družiti s starejšimi animatorji, saj dobijo občutek varnosti, zaupanja,...fajn je, da so otroci različnih generacij in se med seboj povezujejo, čeprav obiskujejo različne šole in prihajajo iz različnih krajev.

     

    

   

 

 Za več fotografij Oratorija pojdite na povezavo: https://www.facebook.com/OratorijPtuj/photos_stream?tab=photos_albums

 Rezultat iskanja slik za dominik savio

Dominik Savio je izhajal iz dobre krščanske družine v Italiji in že vse od malega lahko občudujemo njegovo spoštovanje in ljubezen do staršev ter veliko zaupanje v Boga. Gojil je osebno prijateljstvo z Jezusom, tako, da ga je vsak dan obiskoval pri sv. maši. Kot ministrant je rad pomagal domačemu duhovniku in kaplan mu je dovolil, da je že pri sedmih letih, štiri leta pred vrstniki, pristopil k prvemu sv. obhajilu. Ob tem velikem dogodku je naredil štiri pomembne sklepe, ki so zaznamovali vse njegovo življenje:

- spovedal se bom zelo pogosto in redno prejemal sv. obhajilo

- posvečeval bom praznične dni

- moja prijatelja bosta Jezus in Marija

- raje umreti, kakor grešiti

Teh štirih sklepov se je vestno držal do konca življenja. In ko je kasneje pri dvanajstih letih prišel k Janezu don Bosku v Oratorij in poslušal njegovo pridigo o svetosti; da je Božja volja, da vsi postanemo sveti in da postati svet ni težko, je v njegovem mladem srcu zagorela močna želja po svetosti. Prosil je don Boska naj mu pri tem pomaga in on mu je dal vzorec svetosti.

Poučil ga je, da je prvo, kar je potrebno za svetost, veselje. Kar te vznemirja in ti jemlje mir, ne prihaja od Gospoda. To veselje ni tisto, ki ga izražajo razposajeni pobalini, ampak radost, ki se rodi iz pomirjenja z Bogom in ljudmi. Drugič: dolžnost učenju in molitvi. Toda tega ne smeš delati z namenom, da bi te drugi hvalili, ampak iz ljubezni do Gospoda in da bi postal pravi mož. Tretjič: delati dobro bližnjemu. Vedno pomagaj svojim vrstnikom, tudi ko bo to velika žrtev. Vsa svetost je v tem. Tako je don Bosko poučil Dominika in on se je tega vestno držal.

Tako je Dominik vse bolj rastel v ljubezni do Jezusa in Marije in našel svojo poklicanost v služenju vrstnikom. Da je bil Dominik poseben otrok so se zavedali vsi fantje v oratoriju. Bog ga je obdaril s posebnimi darovi. Tako se je že med njegovim življenjem zgodilo kar nekaj čudežnih dogodkov. Najbolj znan je dogodek, ko je Dominik po sveti maši ostal celo dopoldne zatoplen v molitev pred Najsvetejšim. Enostavno je pozabil na čas, na kraj in nikogar ni več slišal - bil je v duhovnem zamaknjenju. S časoma pa se je Dominiku zdravstveno stanje zelo poslabšalo, vendar je kjub vsem nevšečnostnim ostajal vesel in je pomagal svojim prijateljem. Čeprav nerad ga je don Bosko poslal na okrevanje v domačo oskrbo, kjer Dominik žal kmalu umre. Ob koncu, tik pred smrtjo, še je prosil očeta naj mu prebere molitev za srečno smrt in nato še rekel " Oh, kako nekaj lepega vidim... " Kratko življenje tega komaj 13 letnega otroka, nam je vsem lahko v zgled in spodbuda, da svetost ni nekaj nedosegljivega, temveč za vsakega izmed nas nekaj mogočega in nujnega.

Tvoje življenje dragi bralec/-ka je dobro blago. Ne umaži ga z grehom, ne ponižaj ga s sebičnostjo in nečistostjo. Ali hočeš biti svet? Ozri se okrog sebe. Išči in delaj dobro. Kot Dominik tudi ti trdno skleni: " Raje umreti, kakor grešiti. Moja prijatelja bosta Jezus in Marija. "

 

p. Dominik Tikvič

 

 

Rezultat iskanja slik za oratorij ptuj  

Ptujski oratorij je projekt vseh treh ptujskih župnij, ki ima že zelo dogo tradicijo. Začeli smo leta 2001 in nato nadaljevali vse do danes, ter tako izpeljali že 14. oratorijev izmed katerih je vsak naslednji, kot pravijo otroci, še boljši, kot so bili doslej. Udeleži se ga vsako leto nekje med 200 in 250 otrok, zanje pa skrbi ekipa okrog 70 mladih animatorjev, pod vodstvom ekipe voditeljev. Poteka navadno predzadnji teden počitnic, tako da imajo otroci po zaključenem oratoriju še nekaj dni, da se skrbno pripravijo na novo šolsko leto.

KAJ SPLOH JE ORATORIJ?

Oratorij pomeni vzgojno prostočasno dogajanje, ki se je začelo že leta 1988 v Italiji z aktivnostmi Don Boska, ki je mlade potepuške otroke zbiral ob sebi, in jim pripravil dejavnosti, ki so jih odtegnile od tega, da bi sicer delali slabo. Oratorij danes poteka v mnogih slovenskih župnijah. Odvija se v poletnih počitnicah, traja poljubno število dni – pri nas od ponedeljka do petka in preko igre, zabave, delavnic in športa in tudi molitve združuje, animatorje in njihove voditelje. Vsako leto nas povezuje glavni junak in njegova zgodba, ki je rdeča nit vsakega oratorija. Na zanimiv in privlačen način želimo posredovati prave vrednote za dobro, pošteno in ustvarjalno življenje. Junaki oziroma zgodbe, ki so nas skozi leta že povezovale so: zgodba o Kekcu, Bobri, Narnija, Momo, sv. Frančišek, sv. Marija Dominica, sv. Peter, prerok Jona, sv. Dominik, sv. Pavel, … Kaj nas čaka v letošnjem letu, pa ostaja za zdaj še presenečenje.

KAKO PA POTEKA ORATORIJ NA PTUJU?

Ptujski oratorijski program navadno poteka od jutra do popoldneva. Udeleženci na našem oratoriju so stari večinoma me 5 in 14 let, vendar prihajajo tudi mlajši, pogosto skupaj s svojimi mamicami. Po jutranjem programu si ogledamo dramsko igrico, ki jo pripravimo animatorji, preko katere otroci vsak dan spoznavajo del zgodbe, rdeče niti oratorija. Po tem delu se odpravimo na igre po mestu, kjer so pomembne točke tudi postanki za katehezo – tam otroci skupaj z svojimi animatorji v skupinicah razmišljajo o zgodbi in njenem pomenu ter poskusijo te nove nauke prenesti na svoje življenje. Po končanih igrah se zberemo ob skupnem kosilu, nato pa sledijo delavnice – ustvarjalne, športne in potovalne narave – kjer počnemo veliko zanimivih stvari. Dan zaključimo z molitvijo in nato se poslovimo.

Otroci so razvrščeni po starostni v tri večje enote: mali oratorij za predšolske otroke, srednji oratorij za osnovnošolske otroke in veliki oratorij za zadnji dve generaciji osnovnošolskih otrok. Starosti primerno poskušamo po najboljših močeh prilagoditi vsebino dneva, tako da nikomur ni dolgčas. Starejše otroke povabimo tudi, da ostanejo en dan na nočnem oratoriju, kar pomeni, da imamo poseben večerni program in nato še skupaj prespimo.

En dan v tednu po tradiciji preživimo v ptujskih termah, ki so naš največji sponzor, en dan pa imamo izletniško obarvan in si program zamislimo nekje izven mesta Ptuja.

KAKO SE PRIJAVITI?

Prijave na oratorij tekočega leta se začnejo zbirati že pred koncem šolskega leta, nekje v maju. Otroke starši prijavijo preko prijavnice, ki so od takrat dalje na mizici s tiskom v župnijskih cerkvah, lahko pa tudi preko spletne prijavnice, ki jo objavimo na naši facebook strani (https://sl-si.facebook.com/OratorijPtuj/), ter bo objavljena tudi na spletnih straneh vseh treh ptujskih župnij. Simbolična cena za ves teden je 15 evrov na otroka, vsak naslednji otrok v družini pa ima potem nižjo ceno in sicer 13, 11, 9 evrov … V tej ceni so kriti obroki, majčke ter materiali za program celotnega tedna.

***

Ekipa animatorjev smo vsako leto v zagonu priprav že od pozne zime, čez vso pomlad in vsako poletje nestrpno pričakujemo teden oratorija, ko bomo preživeli zabavne dni v družbi otrok. Tudi Ptujčani prav dobro vedo, kdaj je na Ptuju oratorij, saj so ulice polne otrok, petja, krikov, smeha …prepoznajo pa nas tudi po naših majčkah – vsako leto otroci dobijo oratorijsko majčko, ki jih spominja na ta super teden poletja tudi čez leto.

 

 Za ogled fotografij oratorija pojdite na povezavo: https://sl-si.facebook.com/OratorijPtuj/

 

 

 

Nadžupnija sv. Jurij - Ptuj

Slovenski trg 10,

2250 Ptuj

Tel: +386 31 331 055

E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Stran: www.prostija-ptuj.si

Župnijska pisarna

Župnijska pisarna je odprta po vsaki sveti maši ter

- ponedeljek med 10:30 in 12:00

- petek med 16:00 in 17:00

Svete maše

PROŠTIJA

- ponedeljek, sreda in petek : ob 7.30

- nedelja 8.00, 10.00

 

Svete maše ptujskih župnij

 

KARITAS

Dežurstvo KARITAS je vsako sredo med 9:00 in 12:00

Preberi več

Contact us