V soboto, 27. februarja smo imeli v naši župnijski kuhinji kuharsko delavnico na kateri smo udeleženkam
približali domačo peko kruha.
Na današnji delavnici so se predstavile naše župljanke s svojimi koristnimi nasveti peke,
saj že vrsto let tedensko pečejo kruh in je to stalnica v njihovem domu.
Tako je Majda Tumpej predstavila kruhe, ki so najpogosteje na njihovem jedilniku in sicer:
Veronikin rženi kruh, Kvinojin kruh , Polnozrnati pirin kruh brez kvasa,
Alenkin pirino – rženi kruh s semeni, Janin pirin kruh, Domači rženi kruh ,
Beli kruh in Ajdove palačinke za sladico.
Irena Sarič je naša župljanka, ki prihaja iz Metlike in nam je zato predstavila
tradicionalno Belokranjsko pogačo in zaupala recept zanjo.
Pogača je zaščitena z oznako »tradicionalni ugled«,ima tudi certifikat potrjen v Bruslju,
kot jed z zaščitenim geografskim poreklom.
Marjana Lozinšek pa nam je predstavila Pirin kruh z orehi in Beli kruh,
ki se ga starejši ptujčani še kako dobro spomnijo, saj so ga pekli
v znani gostilni na Novem svetu in gostišču Borl.
Naše mojstrice v peki kruha so pripravile skripto z recepti in nasveti v katerih najdemo opise različnih mok,
7 pravil za peko, tabelo kako različne vrste moke potrebujejo različno temparaturo peke
in različni čas peke in seveda priprava testa.
Hvala vsem trem gospodinjam za nasvete, ki ste jih delile z nami.
Hvala tudi vsem udeleženkam delavnice peke kruha.
Na sledeči povezavi si lahko ogledate fotogalerijo delavnice:https://goo.gl/photos/FkdfxcbTB36gduvD9