V soboto 21. februarja smo imeli v naši župnijski kuhinji kuharsko delavnico na kateri smo se naučili,
kako lahko v domači kuhinji sami izdelamo svoje lastne proizvode in s tem podpremo zdrav
način prehrane, ki se nam nekako v toku življenja vse bolj izmika.
Delavnico je vodila naša župljanka Majda Tumpej, ki se je z veseljem odzvala našemu povabilu in
nam strokovno in hkrati na preprost način približala domačo predelavo mleka.
Na začetku nam je Majda povedala kaj se dogaja z mlekom v proizvodnji in zakaj je pomembno,
da ga zaužijemo izpod »kravice«.
Naučili smo se :
- kako izdelati domači jogurt v katerega lahko dodajamo različne sadne dodatke
- kako izdelati kuhani sir ( sir za žar )
- kako izdelati mehki sir ( kot feta sir )
- kako izdelati skuto, ki jo lahko uporabimo za gibanico ali pa vanjo dodamo različne sestavine in
tako pridobimo različne sladke ali slane namaze
- kako pridobimo sirotko in kako dodamo sadne dodatke za osvežilne napitke ali pa jo spijemo
kar takšno kot jo pridobimo
- kako izdelamo maslo
Vsaka udeleženka je dobila skripto z recepti in navodili za izdelavo različnih mlečnih izdelkov,
ga.Majda pa nas je tudi presenetila s sveže pečeno haloško kvasenico na kateri je bila seveda domača skuta.
Hvala Majdi Tumpej za vso strokovnost, ki jo je delila z nami in hvala vsem udeležencem kuharske delavnice,
da ste se je udeležili.
Na sledeči povezavi si lahko ogledate fotogalerijo delavnice: https://goo.gl/photos/a9Joay7ASEPX3iR98
Slovenski trg 10,
2250 Ptuj
Tel: +386 31 331 055
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Stran: www.prostija-ptuj.si
Župnijska pisarna je odprta po vsaki sveti maši ter
- ponedeljek med 10:30 in 12:00
- petek med 16:00 in 17:00
Dežurstvo KARITAS je vsako sredo med 9:00 in 12:00