Oratorij Ptuj 2015

 Rezultat iskanja slik za dominik savio

Dominik Savio je izhajal iz dobre krščanske družine v Italiji in že vse od malega lahko občudujemo njegovo spoštovanje in ljubezen do staršev ter veliko zaupanje v Boga. Gojil je osebno prijateljstvo z Jezusom, tako, da ga je vsak dan obiskoval pri sv. maši. Kot ministrant je rad pomagal domačemu duhovniku in kaplan mu je dovolil, da je že pri sedmih letih, štiri leta pred vrstniki, pristopil k prvemu sv. obhajilu. Ob tem velikem dogodku je naredil štiri pomembne sklepe, ki so zaznamovali vse njegovo življenje:

- spovedal se bom zelo pogosto in redno prejemal sv. obhajilo

- posvečeval bom praznične dni

- moja prijatelja bosta Jezus in Marija

- raje umreti, kakor grešiti

Teh štirih sklepov se je vestno držal do konca življenja. In ko je kasneje pri dvanajstih letih prišel k Janezu don Bosku v Oratorij in poslušal njegovo pridigo o svetosti; da je Božja volja, da vsi postanemo sveti in da postati svet ni težko, je v njegovem mladem srcu zagorela močna želja po svetosti. Prosil je don Boska naj mu pri tem pomaga in on mu je dal vzorec svetosti.

Poučil ga je, da je prvo, kar je potrebno za svetost, veselje. Kar te vznemirja in ti jemlje mir, ne prihaja od Gospoda. To veselje ni tisto, ki ga izražajo razposajeni pobalini, ampak radost, ki se rodi iz pomirjenja z Bogom in ljudmi. Drugič: dolžnost učenju in molitvi. Toda tega ne smeš delati z namenom, da bi te drugi hvalili, ampak iz ljubezni do Gospoda in da bi postal pravi mož. Tretjič: delati dobro bližnjemu. Vedno pomagaj svojim vrstnikom, tudi ko bo to velika žrtev. Vsa svetost je v tem. Tako je don Bosko poučil Dominika in on se je tega vestno držal.

Tako je Dominik vse bolj rastel v ljubezni do Jezusa in Marije in našel svojo poklicanost v služenju vrstnikom. Da je bil Dominik poseben otrok so se zavedali vsi fantje v oratoriju. Bog ga je obdaril s posebnimi darovi. Tako se je že med njegovim življenjem zgodilo kar nekaj čudežnih dogodkov. Najbolj znan je dogodek, ko je Dominik po sveti maši ostal celo dopoldne zatoplen v molitev pred Najsvetejšim. Enostavno je pozabil na čas, na kraj in nikogar ni več slišal - bil je v duhovnem zamaknjenju. S časoma pa se je Dominiku zdravstveno stanje zelo poslabšalo, vendar je kjub vsem nevšečnostnim ostajal vesel in je pomagal svojim prijateljem. Čeprav nerad ga je don Bosko poslal na okrevanje v domačo oskrbo, kjer Dominik žal kmalu umre. Ob koncu, tik pred smrtjo, še je prosil očeta naj mu prebere molitev za srečno smrt in nato še rekel " Oh, kako nekaj lepega vidim... " Kratko življenje tega komaj 13 letnega otroka, nam je vsem lahko v zgled in spodbuda, da svetost ni nekaj nedosegljivega, temveč za vsakega izmed nas nekaj mogočega in nujnega.

Tvoje življenje dragi bralec/-ka je dobro blago. Ne umaži ga z grehom, ne ponižaj ga s sebičnostjo in nečistostjo. Ali hočeš biti svet? Ozri se okrog sebe. Išči in delaj dobro. Kot Dominik tudi ti trdno skleni: " Raje umreti, kakor grešiti. Moja prijatelja bosta Jezus in Marija. "

 

p. Dominik Tikvič

 

Nadžupnija sv. Jurij - Ptuj

Slovenski trg 10,

2250 Ptuj

Tel: +386 31 331 055

E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Stran: www.prostija-ptuj.si

Župnijska pisarna

Župnijska pisarna je odprta po vsaki sveti maši ter

- ponedeljek med 10:30 in 12:00

- petek med 16:00 in 17:00

Svete maše

PROŠTIJA

- ponedeljek, sreda in petek : ob 7.30

- nedelja 8.00, 10.00

 

Svete maše ptujskih župnij

 

KARITAS

Dežurstvo KARITAS je vsako sredo med 9:00 in 12:00

Preberi več

Contact us