Verouk - druga triada

 

 Druga triada nadgrajuje znanje, ki so ga veroučenci osvojili v prvi triadi. Nadgradnja pomeni, da iščemo, beremo, razlagamo, rišemo ali pogledamo odlomke iz Svetega pisma. V drugi triadi ima torej središčno vlogo Sveto pismo. Ker je Sveto pismo tako za otroke kot odrasle pogosto skrivnostno pismo, ki ga je Bog po svetopisemskih pisateljih napisal vsakemu izmed nas, in ker se nam prav tako pogosto zdi, da je nekoliko šifrirano in dogodki zastareli, ga pri verouku dešifriramo in aktualiziramo. Kaj mi Bog po Svetem pismu govori ta trenutek?

Sveto pismo začnemo brati od začetka: »V začetku je Bog ustvaril nebo in zemljo«. O tem so otroci veliko slišali v prvi triadi. Dogodke so risali in tudi risanko pogledali. Dobro izhodišče za višje razrede. Zgodbi o stvarjenju, rajskem vrtu in Adamu in Evi moremo prav zaradi predznanja, ki so si ga otroci pridobili v nižjih razredih, postopoma dodajati globljo vsebino. Na primer: zakaj v Svetem pismu piše, da je Bog ustvaril svet v sedmih dneh? Pa saj to je nemogoče! Kako je z rajskim vrtom? Kaj dela kača v rajskem vrtu in zakaj sta ga Adam in Eva zapustila? Kaj mi zgodba hoče povedati? Kaj ima to veze z mojim načinom življenja, ko pa mi ni mar za sadež, tudi če ga ne smem pojesti. Ali pač? Kaj simbolizira sadež in kaj sploh je simbol?

Seveda ne ostanemo le pri Stari zavezi, začnemo s stvarjenjem in rajskim vrtom, nadaljujemo pa z Abrahamom, Izakom, Jakobom, Jožefom, Mojzesom.

Vendar nas zanima predvsem Jezus. Kdo je Jezus? Kdaj je živel? Kakšen je bil? Kaj je delal? Zakaj so ga nekateri ljudje s takšno močjo ljubili, drugi pa sovražili, celo ubili? Jezus je poslušalcem pripovedoval zanimive zgode, prilike. Pa ne le njim. Tudi meni jih govori. Kaj mi hoče Jezus povedati? Zakaj govori o ovcah, pastirju, ki ljubi svoje ovce, očetu, ki namesto, da bi našeškal nehvaležnega in zapravljivega sina, sprejme, se ga sila razveseli in mu podari vse, kar potrebuje? Kdo je ta oče in kdo sin? Zakaj mi Jezus to sploh govori?

Seveda ne ignoriramo cerkvenega leta. Spoznamo praznike, posebej se pripravljamo na božič in veliko noč. Tudi s sveto spovedjo. In tudi glede praznikov imamo veliko vprašanj. Trudimo se, da bi našli vsaj nekaj odgovorov in da bi postavili nekaj smernic, ki vodijo k Njemu, ki nas ljubi do konca.

Pa še zanimivost: v soboto, 10. oktobra 2015 se je g. nadškof Cvikl v Mariboru srečal s katehistinjami. Povedal je, da bi rad reformiral verouk, ga bolj približal otrokom. Poudaril je, da bi druga triada morala predvsem spoznavati Sveto pismo. Lahko si predstavljate, kako dobro se mi je zdelo, kajti v naši župniji že nekaj let v drugi triadi spoznavamo Sveto pismo in na osnovi Svetega pisma spoznavamo naš svet, sodobnega človeka in samega sebe. Hja, smo prehiteli samega nadškofa oz. njegovo idejo že uresničujemo. Ponosni smo :D :D

 

Primer 'dodatnega lista' za lažje razumevanje začetka vere v enega Boga

        ZAČETEK MONOTEIZMA

 

  ABRAHAM

  (živel 2000 pred Jezusom)

   ↓

   

   Izak, Abrahamov sin

 

     

JAKOB, Izakov sin

JAKOB je imel 12 sinov

     - Ruben

      - Simeon

      - Levi

                 - Juda           

      - Dan

     - Neftali

     - Gad

    - Aser

                                                          - Isahar                                                    

     - Zabulon

                       - Jožef                   

                                                                     Jožefa so bratje so prodali v Egipt.

      - Benjamin

 

                             

MOJZES

            

   JEZUS

 

 

Nadžupnija sv. Jurij - Ptuj

Slovenski trg 10,

2250 Ptuj

Tel: +386 31 331 055

E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Stran: www.prostija-ptuj.si

Župnijska pisarna

Župnijska pisarna je odprta po vsaki sveti maši ter

- ponedeljek med 10:30 in 12:00

- petek med 16:00 in 17:00

Svete maše

PROŠTIJA

- ponedeljek, sreda in petek : ob 7.30

- nedelja 8.00, 10.00

 

Svete maše ptujskih župnij

 

KARITAS

Dežurstvo KARITAS je vsako sredo med 9:00 in 12:00

Preberi več

Contact us